Onderhandelen. Het maakt deel uit van ons dagelijks leven. Iedereen onderhandelt. Kinderen onderhandelen met hun ouders, volwassenen onderhandelen om tot een compromis te komen.
Het komt er vaak op neer dat diegene met de beste onderhandel skills zijn slag thuishaalt.
Er wordt vaak gezegd dat onderhandelen een kunst is. Sommige mensen, en dan meer in het bijzonder sales mensen, bezitten als geen ander de kunst om te onderhandelen en tot een akkoord te komen.
Beginnende sales mensen schrikken er vaak voor terug om te onderhandelen. Vaak uit onzekerheid. Onderhandelen hoeft echter geen struikelblok te zijn.
5 tips voor Succesvol Onderhandelen
1.Timing
Een succesvolle onderhandeling valt of staat met de juiste timing. Start niet te snel met een onderhandeling. Bereid je onderhandeling goed voor. Zet alle feiten en gegevens op papier en teken je strategie uit. Denk goed na wat je wil bereiken. Plan de onderhandeling pas dan wanneer je je genoeg hebt voorbereid. Plan zelf de tijd en plaats in van de onderhandeling. Dit geeft je een mentale voorsprong op de tegenpartij.
2. Zelfbeheersing
Alvorens de onderhandeling te starten, richt even de focus op jezelf. Ben je je emoties de baas? Weet je wat je wil? Vergeet niet dat emoties je onderhandeling in de weg kunnen staan. Sta stevig in je schoenen en laat je emoties niet de leidraad zijn. Het kan zijn dat je tijdens een onderhandeling boos wordt of je niet begrepen voelt. Laat deze emoties niet de bovenhand halen en blijf beleefd. Leg op een rustige, opbouwende manier jouw standpunt uit.
3. Weet waar je aan begint
Met wie moet je onderhandelen? Ken je de persoon? Ken je zijn of haar achtergrond? Wat zijn zijn of haar gewoontes, overtuigingen en interesses? Kan een onderhandeling met deze persoon een win-win situatie opleveren?
4. Wees opmerkzaam. Leer luisteren!
De belangrijkste reden waarom onderhandelingen vaak de verkeerde kant uitgaan is dat beide partijen niet of niet goed naar elkaar luisteren. Vergeet niet dat onderhandelen geen éénrichtingsverkeer is. De communicatie moet van beide kanten komen.
Experts zeggen dat bij een onderhandeling de 80-20 regel moet worden toegepast. Dit betekent dat je meer kans hebt op een positieve onderhandeling als je 80% van je tijd luistert naar het verhaal en de noden van de tegenpartij en 20% van de tijd zelf praat.
5. Wees bereid om weg te stappen
Onthoud dat een onderhandeling niet altijd een win-win situatie hoeft te zijn. Denk niet in termen van winnen of verliezen. In een onderhandeling moeten beiden partijen er een winnaarsgevoel aan overhouden. Lukt dat niet, wees dan bereid om met lege handen weg te stappen. Een van de belangrijkste redenen waarom mensen falen in een onderhandeling is dat ze té vastberaden zijn om hun doel te bereiken. Er is altijd een volgende keer. En een volgende keer is altijd beter…