De meest succesvolle leidinggevenden hebben een ontwikkeling doorgemaakt van leiding moeten geven naar leiding mogen geven. Als leidinggevende heb je de taak om je medewerkers te beïnvloeden en te motiveren richting een doel. Om dat te kunnen doen, moet je je medewerkers kennen zodat je je kunt afstemmen op de persoon die je voor je hebt. Op die manier kun je het gewenste gedrag uitdagen en sturen.
De beste resultaten worden behaald als medewerkers hun eigen specifieke talenten kunnen inzetten en deze in een team worden gecombineerd met de talenten van anderen. De kunst is dan ook om een team samen te stellen dat elkaar op allerlei fronten aanvult en daardoor sterk en flexibel is.
Verschillende leiderschapsstijlen
Leidinggevenden hoeven niet per se één leiderschapsstijl te hanteren, alhoewel vaak wel de natuurlijke voorkeur naar een bepaalde stijl uitgaat. Er zijn al heel wat leiderschapsstijlen beschreven. Hier beschrijven we kort de meest voorkomende.
Transactioneel leiderschap
Transactionele leiders, sturen medewerkers in de richting van hun doel. Dit doen zij vooral door de verschillende rollen en taken duidelijk af te bakenen en hier een beloning tegenover te stellen. De leider zorgt ervoor dat de werknemer zo min mogelijk hindernissen ondervindt op zijn weg om het doel te bereiken. Terugkoppeling is belangrijk om de medewerker richting doel te sturen. De beloning is belangrijk om de medewerker gemotiveerd te houden om goed werk te leveren.
Persoonlijke ontwikkeling van de medewerker is ondergeschikt aan het doel.
Transformationeel leiderschap
Hierbij stelt de leidinggevende zichzelf op als rolmodel voor zijn medewerkers. De transformationele leider bouwt een band op met zijn medewerkers en er is ruimte voor een persoonlijke benadering. Het wordt ook wel charismatisch leiderschap genoemd. In plaats van de medewerker te motiveren met de beloning die hij of zij voor het bereiken van doelen krijgt, motiveert de transformationeel leider vooral met inspiratie om een gemeenschappelijk doel te behalen.
De persoonlijkheid van de transformationeel leider en zijn of haar doelen en richting moeten duidelijk zijn en medewerkers moeten zich achter de charismatisch leider willen scharen. Door zich te verbinden aan de leider, zijn medewerkers bereid het gezamenlijk belang te laten prevaleren boven het eigen belang.
Er wordt vaak gezegd dat charismatisch leiderschap een aangeboren eigenschap is. Het is in elk geval belangrij dat een charismatisch leider successen boekt met zijn team, anders gaat het charisma snel verloren.
Situationeel leiderschap
Deze leiders passen hun stijl aan, aan het vermogen van de medewerker om een bepaalde taak te kunnen uitvoeren.
Welke leiderschapsstijl jij ook hanteert, er zijn een aantal kenmerken die veel succesvolle leiders gemeen hebben. Een goede leider vervult een voorbeeldfunctie en moet betrouwbaar en integer zijn. Hij moet bereid zijn zich dienend en bescheiden op te stellen.
Tenslotte is het voor een leider belangrijk dat hij een persoonlijkheid is met een eigen verhaal en visie.
.
photo credit: citirecruitment via photopin cc